Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών! Διαβάστε γιατί ...

Τα συμπληρώματα βιταμινών είναι… πεταμένα λεφτά και δεν προσφέρουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.

Ακόμη και επιβλαβής η λήψη

Με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Αnnals of Internal Medicine» καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ τονίζουν ότι «η λήψη συμπληρωμάτων από ενηλίκους που τρέφονται καλά δεν έχει σαφή οφέλη ενώ μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβής δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες σχετικά με νόσους που δεν μπορούν να θεραπευθούν».

Το άρθρο αυτό συνέπεσε με τη δημοσίευση ορισμένων από τις πιο ενδελεχείς μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα. Οι μελέτες

Η μια από αυτές τις μελέτες ανέλυσε 24 προηγούμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν 450.000 άτομα και έδειξε ότι δεν υπήρχε θετική επίδραση στη θνησιμότητα από τη λήψη βιταμινών. Στο πλαίσιο της δεύτερης μελέτης εξετάστηκαν 6.000 ηλικιωμένοι άνδρες και, όπως φάνηκε, η λήψη βιταμινών δεν βοηθούσε ενάντια στη φθορά των νοητικών ικανοτήτων 12 χρόνια αργότερα.

Η τρίτη μελέτη περιελάμβανε 1.700 άνδρες και γυναίκες με καρδιολογικά προβλήματα και δεν έδειξε κάποιο όφελος για την υγεία στα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών.

Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τους επιστήμονες από το Τζονς Χόπκινς και το Γουόρικ να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των περισσότερων συμπληρωμάτων βιταμινών πρέπει να αποφεύγεται. Όπως γράφουν οι ειδικοί «οι βιταμίνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των χρόνιων νόσων. Αρκετά».

Ο Εντγκαρ Μίλερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίζει πολύ σημαντικές ελλείψεις στη διατροφή του. Η αλήθεια είναι όμως ότι – αν και γενικώς υπερσιτιζόμαστε – η διατροφή μας είναι επαρκέστατη». Στο στόχαστρο η βιταμίνη D

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση ειδικών του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Πρόληψη στη Λιόν της Γαλλίας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αποτελούν συνέπεια παρά αιτία κακής υγείας.

Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών προάγοντας την απορρόφηση ασβεστίου και την καλή υγεία των οστών. Ωστόσο αρμόδιοι οργανισμοί βρίσκονται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των συστάσεων σχετικά με τη βιταμίνη D. Η » τροφή» συμφωνεί με τα παραπάνω συμπεράσματα για τα φαρμακευτικά συμπληρώματα βιταμινών τύπου βιταμίνη Α, C, Β κ.λπ. και τα συπληρώματα στοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, κ.λπ. (εκτός των συμπερασμάτων για την D από τον ήλιο), στηρίζει όμως τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, όπως π.χ. σπιρουλίνα, ιπποφαές, ρόδι, πρόπολη, σκόρδο κ.α.

Για να σας δώσω να καταλάβετε σκεφτείτε π.χ. τις γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου. Κατ` αρχήν παίρνουν τεράστιες ποσότητες σιδήρου σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τόσες όσες κάποιος άλλος παίρνει από την διατροφή του σε όλη του την ζωή. Όταν τελειώσουν την «θεραπεία» και κάνουν εξετάσεις τα αποτελέσματα είναι ανεβασμένα στα επιθυμητά επίπεδα. Όταν όμως σταματήσουν να λαμβάνουν σίδηρο, κατεβαίνουν και τα επίπεδα και μάλιστα αρκετά γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος ο εργαστηριακά φτιαγμένος, ΔΕΝ βιοδιατίθεται και άρα δεν πηγαίνει στις αποθήκες του οργανισμού για να το χρησιμοποιεί όπου χρειάζεται… Ας πάρουμε τώρα την περίπτωση που κάποιος για να ανεβάσει τον σίδηρό του θα προτιμήσει π.χ. σπιρουλίνα μαζί με μαγιά. Μπορεί να καθυστερήσει να τον ανεβάσει στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά λύνει το θέμα του για πάντα και κυρίως ΦΥΣΙΚΆ. χωρίς καμία παρενέργεια εκτός αν συντρέχει λόγος να μην χρησιμοποιεί κάποιος την μαγιά, καθώς στην πρώτη περίπτωση, αν μη τι άλλο, επιβαρύνεται το συκώτι.. Το ανάλογο γίνεται και με το ασβέστιο, με τις ποσότητες που παίρνουν τα άτομα για την οστεοπόρωση θα έπρεπε να «ξανά φτιάχνουν» τα κόκκαλά τους από την αρχή, κάτι τέτοιο όμως όχι μόνον δεν συμβαίνει, αλλά ούτε καν παύει την υπάρχουσα ζημιά στα οστά και φυσικά δεν κάνουμε καν λόγο για αντιστροφή. Τούτο σημαίνει δύο πράγματα,

1ον ΔΕΝ απορροφάται από τον οργανισμό, παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του, της τάξεως το πολύ του 20% (το υπόλοιπο 80% ανιχνεύεται στα ούρα μία ώρα μετά την λήψη τους) και το οποίο 20% αν και το συγκρατεί ο οργανισμός, ΔΕΝ ΒΙΟΔΙΑΤΊΘΕΤΑΙ, με άλλα λόγια δεν πηγαίνει εκεί που ο οργανισμός έχει ανάγκη και

2ον, για τον οργανισμό είναι περισσότερο μία εχθρική ουσία, παρά μία ωφέλιμη.. tovima

Via
Anna Aslan
Share on Google Plus

About senariografos

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment