Ο εγκέφαλος μας μπορεί άραγε να διαισθανθεί πότε θα γίνει κάτι κακό;

Μία μικρή και εξελικτικά αρχαία περιοχή στον εγκέφαλο, που δεν ξεπερνά σε μέγεθος μισό μπιζέλι, και προκαλεί το ενστικτώδες αίσθημα σε έναν άνθρωπο ότι...

κάτι κακό πρόκειται να του συμβεί, ανακάλυψαν νευροεπιστήμονες του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου.

Η περιοχή αυτή, που ονομάζεται «ηνία», θεωρείται ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προβλέπουν τις άσχημες εμπειρίες. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πιθανό θεωρεί κάποιος ότι θα συμβεί κάτι που φοβάται τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ηνία. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι όταν η εν λόγω εγκεφαλική περιοχή υπεραντιδρά, τότε ο άνθρωπος τείνει να κατακλύζεται από έλλειψη κινήτρων και απαισιοδοξία, εστιάζοντας κατά προτίμηση στα αρνητικά πράγματα παρά στα θετικά, γεγονός που διευκολύνει την εμφάνιση κατάθλιψης. Ωστόσο, αα αυτό συμβαίνει, όντως, τότε μπορεί να βρεθεί μια νέα θεραπευτική οδός για την κατάθλιψη. Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πρόκειται για την πρώτη φορά που φωτίζεται η λειτουργία της συγκεκριμένης νευρωνικής δομής σε 23 εθελοντές, που υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική εγκεφαλική απεικόνιση (fMRI).

Πηγή

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ