Οι ξηροί καρποί ωφελούν σοβαρά την υγεία

Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με τον μύθο ότι οι ξηροί καρποί παχαίνουν και...

προκαλούν δυσκοιλιότητα, με συνέπεια πάρα πολλοί άνθρωποι να στερηθούν μια κατηγορία τροφίμων τα οποία στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και υγιεινά. Δύο πρόσφατες αμερικανικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές έδειξαν πως όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να πεθάνουν από καρκίνο και καρδιοπάθεια, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μία άλλη, που διεξήχθη στην Ισπανία, έδειξε ότι η θνησιμότητα ήταν μειωμένη σε ομάδα εθελοντών που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα ποσότητες ξηρών καρπών. Ανάλογα ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» και διεξήχθη σε περισσότερους από 200.000 άντρες και γυναίκες από τη Σαγκάη και τις νότιες ΗΠΑ. Οπως έδειξε, η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Ο μύθος και η αλήθεια Σε αντίθεση, εξάλλου, με τον μύθο που θέλει τους ξηρούς καρπούς να είναι παχυντικοί, η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν πως όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες όχι μόνο δεν μας παχαίνουν, αλλά συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών και οδηγούν σε μικρότερη περίμετρο μέσης και λιγότερο σωματικό λίπος. Και το σημαντικότερο: βοηθούν όποιον αδυνατίζει να μην ξαναπαχύνει. Ναι, είναι αλήθεια ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά λίπη και τα λίπη παρέχουν περισσότερες θερμίδες (9) ανά γραμμάριο απ' ό,τι οι πρωτεΐνες και η ζάχαρη (4) ή ακόμα και το αλκοόλ (αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο). Ομως, η επανεξέταση μελετών σε μεγάλους πληθυσμούς από τον δρα Ρίτσαρντ Ντ. Μέιτς από το Πανεπιστήμιο Purdue και τους συνεργάτες του κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι τρώνε καθημερινά λίγους ξηρούς καρπούς ζυγίζουν λιγότερο απ' ό,τι όσοι τους αποφεύγουν. Τα δε παιδιά που τρώνε ξηρούς καρπούς συνήθως έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από τα παιδιά που δεν τρώνε. Ακόμα, όμως, και αν κάποιος τρώει άφθονους ξηρούς καρπούς, το σωματικό του βάρος μάλλον θα επηρεαστεί μέτρια, σύμφωνα με άλλες κλινικές μελέτες. Πώς μας ωφελούν Μια πιθανή εξήγηση για το όφελος στο σωματικό βάρος είναι ότι η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λίπη και πρωτεΐνες έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού της πείνας, με συνέπεια να κόβει κανείς άθελά του το τσιμπολόγημα και τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνει. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως ο οργανισμός δεν απορροφά όλες τις θερμίδες των ξηρών καρπών, ιδίως των ανεπεξέργαστων. Μελέτη του 2013, εξάλλου, που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN) έδειξε πως η κατανάλωση φιστικοβούτυρου ή φιστικιών για πρωινό συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας, τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της επιθυμίας για φαγητό για τις επόμενες 8-12 ώρες. Οσον αφορά τα καρδιαγγειακά οφέλη τους, οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσιες πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών και πιθανώς γι' αυτό η προσθήκη 40-50 γραμμαρίων στο ημερήσιο διαιτολόγιο, στο πλαίσιο μιας διατροφής με μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα μακαντέμια (είναι επίσης γνωστά ως αυστραλιανά καρύδια) και τα κάσιους διότι περιέχουν πολλά κορεσμένα λίπη.

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ