Πότε το στοματικό διάλυμα προκαλεί υπέρταση

Τα στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρόνια, είτε ως ενισχυτικά της διαδικασίας καθαρισμού των δοντιών, μετά το βούρτσισμα, είτε... σε αντικατάσταση της οδοντόκρεμας για να σκοτώσουν τα μικρόβια. Όπως υποστηρίζουν όμως οι επιστήμονες, πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα . Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, αν κάποιος χρησιμοποιεί αντισηπτικά στοματικά διαλύματα χωρίς να τα έχει ανάγκη, μπορεί να βλάψει την υγεία του. Τα αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν κάποιος πάσχει από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα (προχωρημένη μορφή ουλίτιδας όπου τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους και πέφτουν) ή κάποια άλλη πάθηση δοντιών. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με στοματικό διάλυμα που περιέχει την αντισηπτική ουσία χλωρεξιδίνη (chlorhexidine) διαπίστωσαν ότι εξοντώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του στόματος και εμποδίζει την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η χλωρεξιδίνη είναι ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που περιέχεται και σε αντισηπτικά καθαριστικά του δέρματος. Μία μόνο χρήση ενός διαλύματος χλωρεξιδίνης αρκεί για να μειώσει το μικροβιακό φορτίο του στόματος από 6 έως 12 ώρες. Οι γιατροί όμως δεν συνιστούν τη χρόνια καθημερινή χρήση αυτών των αντισηπτικών, επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στο στόμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Η χρήση τους δεν πρέπει να ξεπερνά το διάστημα των 3 εβδομάδων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρενέργειες.

Τα στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη δεν συνιστώνται σε ανθρώπους με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις στο στόμα (π.χ. άφθες, στοματίτιδα μετά από ακτινοθεραπεία), επειδή, αν υπάρχει ανοιχτή πληγή ή ερεθισμός στο βλεννογόνο του στόματος, η χλωρεξιδίνη προκαλεί έντονο τσούξιμο και πόνο. Αρτηριακή πίεση

Στη μελέτη συμμετείχαν 19 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να χρησιμοποιούν δύο φορές την ημέρα το στοματικό διάλυμα με τη χλωρεξιδίνη, ενώ υποβάλλονταν σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και σε άλλες εξετάσεις. Η χρήση του διαλύματος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 2 έως 3,5 mmHg. Η άνοδος αυτή «παρατηρήθηκε μέσα σε μία ημέρα» χρήσεως, σημειώνουν οι ερευνητές και προσθέτουν πως αυτό είναι επιζήμιο για την καρδιαγγειακή υγεία. Ακόμα και οι μικρές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Το διάλυμα χλωρεξιδίνη που εξετάστηκε (είχε περιεκτικότητα 0,2% στο αντισηπτικό) μείωνε κατά 90% την παραγωγή νιτρωδών αλάτων στο στόμα, με επακόλουθο να μειωθούν κατά 25% και τα επίπεδά τους στο αίμα των εθελοντών. Αυτός ήταν και ο λόγος που αυξήθηκε η αρτηριακή πίεση, εξηγούν οι επιστήμονες.

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ