Γιόγκα: Δείτε πόσα προσφέρει στην υγεία σας

Το στρες και το άγχος “είναι παντού γύρω σας” κάθε μέρα. Εάν νιώθετε ότι σας... καταβάλλουν, ίσως ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα... χαλάκι γυμναστικής για γιόγκα!Η γιόγκα είναι μια άσκηση νου και σώματος που συνδυάζει φυσικές πόζες του σώματος με την ελεγχόμενη αναπνοή, τον διαλογισμό, την άσκηση αλλά και την χαλάρωση. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του στρες, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού σας ρυθμού. Και σχεδόν όλοι μπορούν να κάνουν γιόγκα.Η γιόγκα θεωρείται ένα από τα πολλά είδη συμπληρωματικών και ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για την υγεία. Ως μέθοδος άσκησης επικεντρώνεται τόσο στην σωματική, όσο και την ψυχική βελτίωση και μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε γαλήνη σε σώμα και του μυαλό. Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το στρες και το άγχος της καθημερινότητας.Η γιόγκα έχει πολλές μορφές, στυλ και επίπεδα έντασης. Η Hatha, ειδικότερα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τη διαχείριση του άγχους. Η Hatha είναι μία από τις πιο κοινές μορφές της γιόγκα, η οποία ενδείκνυται για τους αρχάριους και όσους προτιμούν τον πιο αργό ρυθμό ασκήσεων και τις πιο εύκολες σωματικές κινήσεις. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από οποιοδήποτε στυλ της γιόγκα. Τα πάντα, άλλωστε, είναι σχετικά όσον αφορά τις προσωπικές σας προτιμήσεις.Τα βασικά στοιχεία της Hatha γιόγκα και των περισσοτέρων μεθόδων γυμναστικής γιόγκα είναι:

Πόζες. Ονομάζονται επίσης και στάσεις γιόγκα και πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της δύναμης και της ευελιξίας του σώματός σας. Οι πόζες κυμαίνονται από το να είστε ξαπλωμένοι στο πάτωμα μέχρι πολύ δύσκολες στάσεις που μπορεί να απαιτούν να έχετε τους μυς σας σε πλήρη ένταση για πολλή ώρα.

Αναπνοή. Ο έλεγχος της αναπνοής σας είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της συγκεκριμένης γυμναστικής μεθόδου. Θα μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας με τέτοιον τρόπο που θα σας βοηθήσει να ελέγχετε καλύτερα ολόκληρο το σώμα σας,αλλά και να ηρεμείτε το μυαλό σας, όποτε νιώθετε την ανάγκη.

Διαλογισμός ή χαλάρωση. Στη γιόγκα, μπορείτε να συμπεριλάβετε και μεθόδους διαλογισμού ή χαλάρωσης. Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα πιο “σφαιρικά”, με μεγαλύτερη εγρήγορση, καλύτερα προετοιμασμένοι και χωρίς αρνητική κρίση.Η γυμναστική γιόγκα έχει σαφή πλεονεκτήματα για την υγεία σας, όπως:

Μείωση του στρες. Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να επιφέρει μια γενική αίσθηση ευημερίας.

Βελτίωση φυσικής κατάστασης. Η γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ισορροπίας, της ευελιξίας και της δύναμης.

Διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Η μέθοδος αυτή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση παραγόντων κινδύνου για χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση). Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από χρόνιες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, ο πόνος, το άγχος και η αϋπνία.Τι πρέπει να προσέχετεΗ γιόγκα θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, όταν ασκείται υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου εκπαιδευτή. Αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.Σε κάθε περίπτωση, είναι σώφρον αν επικοινωνήσετε πρώτα με τον προσωπικό σας γιατρό, προτού πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε “ξαφνικά” να ασχολείστε με το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής, ειδικά αν πάσχετε από κάποια από τις ακόλουθες ασθένειες, ή παθήσεις:

Κήλη δίσκου

Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης του αίματος

Παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα

Εγκυμοσύνη (αν και η γιόγκα είναι γενικά ασφαλής για τις εγκύους, θα πρέπει να αποφεύγονται ορισμένες στάσεις)

Σοβαρά προβλήματα ισορροπίας

Οστεοπόρωση

Ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεσηΜπορεί να είστε σε θέση να κάνετε γιόγκα, ακόμα και αν έχετε κάτι από τα παραπάνω, αρκεί με την βοήθεια του εκπαιδευτή και την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις, όπως η αποφυγή ορισμένων στάσεων, ή ασκήσεων. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, όπως πόνο, ή έχετε άλλα προβλήματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η αυτό το είδος γυμναστικής τελικά σας ωφελεί και δεν σας βλάπτει!

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ