Σας δάγκωσε σκύλος ή γάτα; Ορίστε τι πρέπει να κάνετε!

Πολλοί παίρνουν αψήφιστα το δάγκωμα... ή μία γρατζουνιά από τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ωστόσο, πολλές φορές τα μικρά αυτά «ατυχήματα» μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν σας δαγκώσει σκύλος ή γάτα: Χρησιμοποιείστε νερό και σαπούνι για να καθαρίσετε σχολαστικά την πληγή Σε περίπτωση αιμορραγίας, πάρτε μια καθαρή πετσέτα και πιέστε την ελαφρά πάνω στην πληγή Όταν σταματήσει η αιμορραγία, βάλτε στην πληγή αντισηπτικό

Αν το δάγκωμα προέρχεται από γάτα... Ανοίξτε καλά την πληγή με τα δάχτυλά σας και καθαρίστε τη σε βάθος Πάρτε μια αποστειρωμένη γάζα και καλύψτε την πληγή Ανανεώνετε τη γάζα δύο φορές την ημέρα και κάθε φορά βάζετε αντισηπτικό Μην αφήνετε την πληγή να θρέψει τις δύο πρώτες ημέρες και προσπαθήστε να την ανοίγετε με τα δάχτυλά σας, προκειμένου να βάζετε αντισηπτικό Εάν δεν έχετε κάνει αντιτετανικό ορό τα τελευταία 10 χρόνια, κάντε άμεσα και οπωσδήποτε. Εάν εμφανίσετε πυρετό ή εκδηλωθεί οίδημα ή έντονος πόνος, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

Να θυμάστε ότι οι γάτες μπορούν ακόμα και με το γρατσούνισμα να μεταδώσουν τη λεγόμενη «ασθένεια της γάτας». Πρόκειται για μία ήπια μόλυνση των γαγγλίων, που εκδηλώνεται με κόσμο στο σημείο που γίνεται φουσκάλα και καλύπτεται με κρούστα. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται και από πυρετό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ενώ το δάγκωμα σκύλου μπορεί να είναι μηχανικά καταστροφικό λόγω των ισχυρότερων σαγονιών, τα αιχμηρά δόντια της γάτας μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους ιστούς και να μεταδώσουν βακτήρια με πιο κοινό το Pasteurella multocida, που βρίσκεται στο στόμα πολλών ζώων.

Σε κάθε περίπτωση μην αμελείτε να πληροφορηθείτε εάν το ζώο είναι εμβολιασμένο. Πηγή

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ