Γιατί έχουμε την αίσθηση της οξύτητας και του καψίματος στο στήθος, μετά από την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων;

Όταν το φαγητό στο στομάχι κινείται με λάθος κατεύθυνση (προς τον οισοφάγο αντί του λεπτού εντέρου), δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος που ευρέως ονομάζεται οξύτητα. Στην ιατρική ορολογία, αυτή η αντίστροφη κίνηση της τροφής ονομάζεται αντιρροή... Η κατάσταση της παλινδρόμησης κυρίως βιώνεται από άτομα των οποίων το στομάχι δεν αδειάζει έγκαιρα. Οι τροφές παραμένουν στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν προσληφθεί κι άλλη τροφή, τότε η πίεση των συσσωρευμένων τροφών, ανοίγει τη βαλβίδα ανάποδα, προς τον οισοφάγο. Η τροφή που έχει χωνευτεί μερικώς, περιέχει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο προκαλεί ερεθισμό στη μεμβράνη του οισοφάγου. Ένας ακόμη λόγος για την αντίστροφη κίνηση της τροφής στο στομάχι, είναι η γαστρίτιδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εσωτερικό στρώμα του στομάχου πρήζεται. Οι πολύ πικάντικές τροφές, τα είδη διατροφής που προκαλούν αλλεργία ή οι παρενέργειες της ασπιρίνης, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο εσωτερικό του στομάχου. Οι πρησμένοι μύες δεν είναι σε θέση να «περάσουν» το φαγητό προς το λεπτό έντερο κι έτσι η τροφή κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσω της παλινδρόμησης. Το αποτέλεσμα; Και πάλι οξύτητα, δηλαδή αυτό το αίσθημα καψίματος στο στήθος. Και στη συνέχεια μια εξόρμηση στο φαρμακείο για αντιόξινα δισκία!

Via
Anna Aslan
Share on Google Plus

About senariografos

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment