Ξέρετε τι μαρτυρούν τα νύχια για την κατάσταση της υγείας σας;

Από το χρώμα του δέρματος και τη λάμψη... ή μη) στα μάτια, μέχρι τα μαλλιά και τα νύχια, κάθε μικρό ή μεγάλο μέρος του σώματός μας είναι ικανό να φανερώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καλοκουρδισμένη μηχανή που ονομάζεται οργανισμός. Όπως κάθε τι λοιπόν, έτσι και τα νύχια μπορούν καμιά φορά να
υποδείξουν σημαντικά ή ασήμαντα προβλήματα υγείας. Ακολουθούν οκτώ τύποι αλλοιώσεων των νυχιών και η ενδεχόμενη σημασία τους για την υγεία του… κατόχου τους.

Σπασμένα ή/και ραγισμένα νύχια Τα ξηρά, εύθραυστα νύχια που σπάνε ή ραγίζουν συχνά, συνδέονται από τους ερευνητές με προβλήματα στο θυρεοειδή. Τα σπασίματα που συνοδεύονται από κιτρινωπές κηλίδες αποτελούν ενίοτε σημάδι μυκητιάσεων. Χλωμά» νύχια Τα ιδιαίτερα θαμπά νύχια, μπορεί καμιά φορά να μαρτυρούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αναιμία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, παθήσεις στο συκώτι ή υποσιτισμό. Άσπρα νύχια Τα νύχια που σε μεγάλο ποσοστό τους καλύπτονται από το άσπρο των απολήξεων, μπορεί να υποδεικνύουν ότι υπάρχουν προβλήματα στο συκώτι, όπως ηπατίτιδα.

 Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, μπορείτε να δείτε ότι τα νύχια έχουν κιτρινωπές αποχρώσεις, γεγονός που μπορεί επίσης να θεωρηθεί δείγμα προβλημάτων στο ήπαρ. Κίτρινα νύχια Το κιτρινωπό χρώμα στα νύχια είναι συχνά δείγμα μυκητιασικών λοιμώξεων. Όσο η μόλυνση επιδεινώνεται, το δέρμα κάτω από τα νύχια «μαζεύεται» και τα νύχια σκληραίνουν και καταστρέφονται. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα κίτρινα νύχια μπορεί να αποκαλύπτουν ασθένειες όπως διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, πνευμονοπάθειες, διαβήτη ή ακόμη και ψωρίαση!

 Μελανή απόχρωση Τα νύχια με γαλάζιες-μωβ αποχρώσεις μπορεί να μαρτυρούν έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό. Η έλλειψη οξυγόνου, μπορεί με τη σειρά της να υποδηλώνει παθήσεις των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα. Κηλίδες στα νύχια Οι κηλίδες στην επιφάνεια των νυχιών μπορεί να είναι πρόωρο σημάδι ψωρίασης ή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Πρήξιμο γύρω από τη βάση Αν το δέρμα στη βάση των νυχιών είναι πρησμένο και κόκκινο, τότε ίσως πρόκειται για φλεγμονή στην περιοχή. Ενδέχεται να συνιστά σύμπτωμα ερυθηματώδη λύκου ή κάποιας άλλης διαταραχής του συνδετικού ιστού. Φαγωμένα» νύχια Τα «φαγωμένα» νύχια μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο, παρά μια (κακή και ακαλαίσθητη) παλιά συνήθεια. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, είναι σύμπτωμα αγχώδους διαταραχής που ίσως χρίζει θεραπείας. Η επίμονη συνήθεια, έχει συνδεθεί και με εμμονικές και ψυχαναγκαστικές τάσεις.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ