Γιατί το παιχνίδι έξω από το σπίτι είναι ευεργετικό για τα μάτια των παιδιών

Οι ερευνητές ζήτησαν από έξι σχολεία να αφήνουν τα παιδιά να παίζουν έξω για 40 λεπτά καθημερινά, για ένα διάστημα τριών ετών... Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι είναι καλό για τα παιδιά να υπάρχει μία ισορροπία στον χρόνο που περνούν μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό. Συγκεκριμένα, ο χρόνος που αφιερώνεται σε μία δραστηριότητα που απαιτεί την εστίαση των ματιών σε κοντινή απόσταση, όπως το διάβασμα, πρέπει να ισοσταθμίζεται με τον χρόνο που τα παιδιά περνούν σε δραστηριότητες στις οποίες αυτή δεν απαιτείται, όπως το παινχίδι. Πώς εμφανίζεται η μυωπία Στη μυωπία, τα μάτια δεν μπορούν να εστιάσουν κανονικά, με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά. Είναι κληρονομική αλλά σε πολλές περιπτώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η διαρκής ενασχόληση με τον υπολογιστή ή το διάβασμα. Αυτό έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν κάποιες αλλαγές στις συνήθειες του ατόμου μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας. Το πείραμα και τα αποτελέσματα Συνολικά, 12 δημοτικά σχολεία στην Κίνα συμμετείχαν στην έρευνα, που διήρκησε τρία χρόνια. Τα μισά από αυτά συμπεριέλαβαν στο ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών 40 λεπτά παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, ενώ στα υπόλοιπα τα παιδιά έμεναν μέσα στην τάξη. Οι ερευνητές ζήτησαν από όλα τα παιδιά και τους γονείς τους να κρατήσουν ένα ημερολόγιο στο οποίο σημείωναν πόσες ώρες έπαιζαν έξω το σαββατοκύριακο.

Έπειτα, αποφάσισαν να εξετάσουν τα παιδιά, για να δουν αν έχουν αναπτύξει μυωπία. Να σημειωθεί ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κατά τη διάρκεια των εγγραφών δηλαδή, μυωπία είχε ένα ποσοστό μικρότερο του 2% των μαθητών, σε κάθε μία από τις δύο ομάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα που έπαιζε έξω εμφάνισε μυωπία σε ένα ποσοστό της τάξης του 30% -συγκεκριμένα 259 μαθητές σε σύνολο 859- ενώ στην άλλη ομάδα το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 40%, με 287 από τους 786 μαθητές να είναι μύωπες. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά θεωρείται σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και αν συνυπολογιστούν άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα. Τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά σημαντικά από ιατρικής άποψης, γιατί θεωρείται ότι όσα παιδιά εμφανίζουν μυωπία σε μικρή ηλικία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τους αυξηθεί σημαντικά όταν ενηλικιωθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παθολογική μυωπία.

Είναι πιθανό να παίζει ρόλο το ότι, όταν τα παιδιά περνούν λίγο χρόνο έξω, δεν κουράζουν τα μάτια τους με το να εστιάζουν σε κάτι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση για ώρα. Ακόμα, θεωρείται ότι και το φως του ήλιου είναι πιθανό να βοηθάει στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία των ματιών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης. Πηγή

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ