Πώς θα καταλάβετε ένα άτομο με νευρική ανορεξία; Αυτά είναι τα σημάδια...

Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa), που συνήθως... αναφέρεται απλά ως ανορεξία, είναι ένας τύπος διατροφικής διαταραχής, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια ψυχολογική διαταραχή.

Η ανορεξία είναι μια κατάσταση που ξεπερνάει την ανησυχία του ατόμου για το σωματικό του βάρος ή την εντατική δίαιτα που ίσως κάνει. Ένα άτομο με ανορεξία συχνά αρχίζει να κάνει δίαιτα για να χάσει βάρος, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια βάρους γίνεται για το ίδιο ένδειξη αυτοσυγκράτησης και ελέγχου.

Το άτομο πέφτει σε έναν φαύλο κύκλο περιοριστικής διατροφής, που συχνά συνοδεύεται από άλλες συμπεριφορές όπως η υπερβολική άσκηση ή η κατάχρηση διαιτητικών χαπιών, ή/και διουρητικών, καθαρτικών, ή κλυσμάτων, προκειμένου να μειώσει το σωματικό βάρος.

Συχνά αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται από την αίσθηση της πείνας, την οποία το άτομο εκλαμβάνει ως μία δοκιμασία διατήρησης του ελέγχου επάνω στο σώμα του. Αυτός ο κύκλος εξελίσσεται σε μια εμμονή και, με τον τρόπο αυτό, η ανορεξία είναι παρόμοια με έναν οποιοδήποτε άλλο εθισμό.

Συμπτώματα

Αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα κοινά συναισθήματα, τα φυσικά σημάδια και τα "τελετουργικά" στο φαγητό.

Κοινά συναισθήματα και δράσεις ατόμων με νευρική ανορεξία: Ολοένα αυξανόμενο αίσθημα φόβου ότι θα παχύνουν Ο απόλυτος αποκλεισμός από την διατροφή τους τροφών από συγκεκριμένες ομάδες, όπως κάθε τροφή που περιέχει οποιοδήποτε είδος λίπους ή ζάχαρης Χαμηλότερο σωματικό βάρος από το φυσιολογικό ή το αναμενόμενο για την ηλικία, το φύλο, το στάδιο της ανάπτυξης, ή τη σωματική τους υγεία. Κρίνουν το σώμα τους ως "άσχημο" και "υπερβολικά βαρύ", παρά το γεγονός ότι στην ουσία είναι λιποβαρείς. Αυτό ονομάζεται διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος. Ασκούνται υπερβολικά Είναι μυστικοπαθείς γύρω από το φαγητό, ενώ αποφεύγουν κάθε κουβέντα με θέμα το φαγητό ή την απώλεια βάρους.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν ανορεξία μπορεί επίσης να φτάσουν να καταναλώνουν απότομα μεγάλες ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια να προκαλούν στον εαυτό τους εμετό ή να κάνουν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών χαπιών για να χάσουν άμεσα βάρος. Η διάσπαση του σμάλτου στα δόντια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της μακροχρόνιας πρακτικής του εμετού για την απώλεια βάρους.

Φυσικά σημάδια Πολύ χαμηλό σωματικό βάρος Δυσκοιλιότητα και αργή εκκένωση του στομάχου Αραίωση των μαλλιών, ξηρό δέρμα, και εύθραυστα νύχια Συρρικνωμένο στήθος (στις γυναίκες) Παύση ή πολύ ακανόνιστη έμμηνος ρύση (στις γυναίκες) Αισθάνονται ότι κρυώνουν και έχουν χαμηλότερη από το κανονικό θερμοκρασία σώματος Χαμηλή αρτηριακή πίεση Τελετουργικά" στην διατροφή

Οι άνθρωποι που έχουν ανορεξία συχνά ακολουθούν συγκεκριμένες "τελετουργίες" που συνδέονται με το φαγητό. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν: Τρώνε με ασυνήθιστο τρόπο, αποθηκεύουν πολλές τροφές, συλλέγουν μανιωδώς συνταγές και προετοιμάζουν περίτεχνα γεύματα για άλλους ανθρώπους, αλλά οι δεν τρώνε τα ίδια φαγητά. Δαπανούν πολύ χρόνο κόβοντας και "παίζοντας" με την τροφή στο πιάτο τους, για να φανεί σαν να έχουν φάει. Μπορεί επίσης να κρύβουν τροφές ή να τις πετάνε στα σκουπίδια στην πρώτη ευκαιρία κατά τη διάρκεια των γευμάτων, για να φανεί και πάλι ότι έχουν φάει. Πηγή

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ