Η Βιταμίνη Ε ενοχοποιείται για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Gothenburg υποστηρίζουν ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες δεν προστατεύουν από τον καρκίνο, αλλά αντιθέτως έχει παρατηρηθεί ότι καθιστούν τους... όγκους πιο επιθετικούς και οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Στην μελέτη τους με τίτλο «τα Αντιοξειδωτικά Επιταχύνουν την Ανάπτυξη του Καρκίνου του Πνεύμονα σε Ποντίκια» (σ.σ. pentapostagma.gr – Antioxidants Accelerate Lung Cancer Progression in Mice), οι Σουηδοί ερευνητές δήλωσαν ότι η ποσότητα των βιταμινών που καταναλώνεται συσχετίζεται άμεσα με την ικανότητα του οργανισμού να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του καρκίνου. Οι ερευνητές, αναλυτικότερα, σημείωσαν το εξής: «Δείξαμε ότι με την πρόσθεση των αντιοξειδωτικών N-ακετυλοκυστείνη (NAC) και βιταμίνη Ε στην διατροφή αυξάνεται σημαντικά η ανάπτυξη των όγκων και μειώνονται οι δείκτες επιβίωσης από καρκίνο του πνεύμονα έπειτα από μετάλλαξη γονιδίων τύπου B-RAF και K-RAS σε μοντέλα ποντικιών». Ο Martin Bergo, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης προειδοποίησε σχετικά: «Ένας ασθενής μπορεί να παραμείνει δίχως έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λήψη επιπρόσθετων αντιοξειδωτικών θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη του κακοήθους όγκου». Ο Bergo σχολιάζοντας περαιτέρω : “Είναι πιθανόν τα αντιοξειδωτικά να αυξάνουν την ανάπτυξη των όγκων σε ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά εξίσου πιθανόν είναι να προλαμβάνουν την ανάπτυξη άλλων.” Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard (HCPH) εξήγησε ότι “τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη E εμπεριέχονται σε αρκετά τρόφιμα και είναι επίσης διαθέσιμα ως συμπληρώματα διατροφής. Έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν τον οργανισμό από ασθένειες μέσω της πρόληψης των βλαβών στα κύτταρα που προκαλούνται από μόρια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.”

Εν γένει, έχουν σημειωθεί αρκετές μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν η μία την άλλη, καθώς αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η βιταμίνη E βοηθά στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.

Για παράδειγμα, ερευνητές στην Κλινική του Cleveland κατέδειξαν ότι η καθημερινή λήψη βιταμίνης E μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαταραχών που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως το σύνδρομο Cowden. pentapostagma.gr

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ