Πώς μπορείς να σταματήσεις το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ένα πρόβλημα... που απασχολεί περίπου το 40% των ανδρών και το 25% των γυναικών.

Αν και παλιότερα θεωρούνταν απλά μια ενοχλητική συνήθεια, πλέον είναι γνωστό πως το ροχαλητό μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο του ανώτερου αναπνευστικού και να προκαλέσει υπνική άπνοια.

Η υπνική άπνοια είναι μία σοβαρή κατάσταση που απειλεί τη ζωή και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Τι προκαλεί το ροχαλητό

Όταν αναπνέετε κατά τη διάρκεια του ύπνου ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη ή το στόμα και περνά ανάμεσα από τη μαλακή υπερώα στους πνεύμονες. Το πίσω μέρος του στόματος όπου η γλώσσα και το ανώτερο τμήμα του λαιμού ενώνεται με τη μαλακή υπερώα και τη σταφύλη δονείται. Εάν η περιοχή αυτή δονείται αρκετά ο αεραγωγός αυτό στενεύει ή κλείνει. Ο στενός αεραγωγός εμποδίζει την ομαλή διέλευση του αέρα και προκαλεί την υπερώα και τη σταφύλη να δονούνται και να χτυπάνε στο πίσω μέρος του λαιμού, οπότε και ακούγεται αυτός ο θόρυβος που ονομάζουμε ροχαλητό. Οι αμυγδαλές ή κάποιο άλλοι αδένες που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο μπορούν επίσης να δονούνται και να επιδεινώνουν την κατάσταση. Όσο πιο στενός ο αεραγωγός τόσο πιο δυνατό το ροχαλητό. Πως θα μειώσετε την ένταση Αποφεύγετε τη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων που ελαττώνουν την αναπνοή όπως υπνωτικά και ηρεμιστικά. Καταναλώνετε λογικές ποσότητες και ποτέ δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Ασκηθείτε έστω και για μικρή διάρκεια. Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα. Όταν κοιμάστε ανάσκελα η σιαγόνα ανοίγει και ευνοεί το ροχαλητό. Αποφύγετε την υπερκόπωση.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό Όταν ροχαλίζετε δυνατά και βαριά για περισσότερο από 2 μήνες. Όταν αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας. Όταν σταματάτε να αναπνέετε, βήχετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πηγή

Via
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ